Özgün Araştırma

Meme Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Metastazinin Preoperatif Özelliklerinin Retrospektif Değerlendirilmesi

10.4274/BMB.galenos.2024.2024-02-016

  • Alper Kurt
  • Kinyas Kartal
  • Nuh Zafer Cantürk
  • Nihat Zafer Utkan

Gönderim Tarihi: 06.03.2024 Kabul Tarihi: 24.04.2024 Bagcilar Med Bull 0;0(0):0-0 [e-Pub]

Amaç:

Meme kanserinde aksiller lenf nodu metastazı riskini hesaplayan formüller ve nomogram programları sunulmuştur. Mevcut hesaplamaların tüm etnik gruplarda aynı doğruluğu verip vermediği tartışmalıdır. Türkiye’deki meme kanserli hastalarda sentinel lenf nodu metastazı (SLNB) öngörüsünde Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi (MSKCC) nomogram sonuçlarını doğrulamak istedik.

Yöntem:

Cerrahi kliniğimizde ameliyat edilen 400 hastanın klinik kayıtları, patoloji sonuçları ve ameliyat raporları incelendi. Duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif öngörü değerleri ve eğri altındaki alan (AUC) değerleri MSKCC tarafından geliştirilen nomogram kullanılarak hesaplandı.

Bulgular:

Nomogram hesaplaması ile sentinel pozitifliği arasındaki ilişki alıcı özelliği analizi (ROC) eğrisi ile değerlendirildi; AUC 0,699, p<0,001. SLNB durumu ile nomogram risk oranı karşılaştırıldığında duyarlılığı %85, özgüllüğü %40 olarak hesaplandı. Negatif öngörü değeri %68, pozitif öngörü değeri ise %63 oldu. ROC eğrisi hesaplaması optimal kriter olarak %77 risk değerine ulaştı. Bu değere ulaşıldığında nomogramın duyarlılığı %96, özgüllüğü ise %14,8 idi.

Sonuç:

Sonuçlarımızın Avrupa ve Amerika popülasyonlarını temel alan çalışmalarla karşılaştırıldığında Asya popülasyonu üzerine yapılan çalışmalara daha benzer olduğu görüldü. Farklı etnik popülasyonların kendine has özelliklerinin olabileceği ve her etnik popülasyona özel tasarlanmış bir nomogram hesaplamasının gerekli olabileceği sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler: Meme cerrahisi, meme kanseri, nomogram, sentinel lenf nodu