Yazarlara Bilgi

Bağcılar Tıp Bülteni, tüm tıp alanlarıyla ilgili özgün araştırmaları, güncel derleme makaleleri, olgu sunumlarını ve mektupları yayınlamayı amaçlayan, İngilizce, hakemli bir dergidir. Dergi a üç ayda bir e-dergi olarak yayınlanmaktadır. Makaleler, hakem değerlendirmesinden sonra kabul edilir edilmez pdf. formatında tüm okuyuculara ücretsiz olarak sunulacaktır. Kabul edilen makaleler, o yayın dönemine ait sayının bir parçası olarak hemen yayınlanmaktadır. Dergi, EjManager çevrimiçi makale gönderme, inceleme ve takip sistemini kullanmaktadır.

Bağcılar Tıp Bülteni’nin editöryal ve yayın süreçleri ile etik kuralları International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME), Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE), ve National Information Standards Organization (NISO) gibi uluslararası kuruluşların kurallarına uygun olarak şekillendirilmiştir. Dergimiz, Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulamalar İlkeleri ile uyum içindedir.

Yayın Politikası

Bağcılar Tıp Bülteni, yayınlanmak üzere gönderilen yazıları aşağıda belirtilen şekillerde kabul eder:

-Orijinal araştırmalar,

-Kısa araştırmalar,

-Olgu sunumları,

-Derlemeler,

-Editöre mektup

Dergi, Türkiye’de yapılan araştırmaların uluslararası bilim arenasına duyurulması, uluslararası bilim çevrelerince paylaşılması ve bu bağlamda Türkiye’nin tanıtılmasına katkıda bulunmayı misyon edindiğinden özellikle orijinal araştırma niteliğindeki yazıları yayınlamaya öncelik vermektedir. Dergide yayınlanacak derleme türündeki yazılar editör tarafından konu ile ilgili çalışan yetkin kişilere hazırlatılmaktadır.

Genel İlkeler

Daha önce yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere başka bir dergide halen değerlendirmede olmayan ve her bir yazar tarafından onaylanan makaleler dergide değerlendirilmek üzere kabul edilir. Yayın kurulu, yazarların iznini alarak yazıda değişiklikler yapabilir. Editör ve dil editörleri dil, imlâ ve kaynakların National Library of Medicine MEDLINE/PubMed Resources’da belirtildiği gibi yazılmasında ve ilgili konularda tam yetkilidir.

Eğer makalede daha önce yayınlanmış alıntı yazı, tablo, resim vs. mevcut ise makale yazarı, yayın hakkı sahibi ve yazarlarından yazılı izin almak ve bunu makalede belirtmek zorundadır. Gerekli izinlerin alınıp alınmadığından yazar(lar) sorumludur.

Bilimsel toplantılarda sunulan özet bildiriler, makalede belirtilmesi koşulu ile kaynak olarak kabul edilir. Editör, dergiye gönderilen makale biçimsel esaslara uygun ise, gelen yazıyı yurtiçinden ve/veya yurtdışından en az iki hakemin değerlendirmesinden geçirtir, hakemler gerek gördüğü takdirde yazıda istenen değişiklikler yazarlar tarafından yapıldıktan sonra yayınlanmasına onay verir. Makale yayınlanmak üzere dergiye gönderildikten sonra yazarlardan hiçbirinin ismi, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar listesinden silinemez ve yeni bir isim yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez. Yayına kabul edilmeyen makale, resim ve fotoğraflar yazarlara geri gönderilmez.

Yazar Hakları

Makalelerinin telif haklarını dergiye devreden yazarlar, yayınladıkları yazıdaki yazılarını diğer çalışmalarında kısmen veya tamamen, herhangi bir revizyon veya değişiklik yapmadan kullanma ve uygun gördükleri takdirde kitap haline getirme hakkını saklı tutarlar. Dergideki, CC BY-NC-ND 4.0 Lisansıvnda ve derginin Açık Erişim politikasında belirtildiği gibi açıkça yayınlanmalıdır. Makale, yazar tarafından bir kitap bölümü olarak veya bir koleksiyonda veya derlemede yeniden kullanılacaksa veya ticari amaçlarla bir kitap haline getirilecekse, atama veya feragat etme hakkını saklı tutan Dergi'den izin alınması gerekir. Bu yeniden kullanım için bedel ve dergide asıl yayına açıkça verilmek üzere uygun bir atıf yapılması gerekmektedir.

Yazarların Sorumluluğu

Makalenin bilimsel ve etik standartlara ve kurallara uygun olmasını sağlamak yazarların sorumluluğundadır. Yazarlar, gönderilen çalışmanın orijinal olduğundan emin olmalıdır. Yazının daha önce başka bir yerde yayınlanmadığını veya şu anda herhangi bir dilde başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmediğini onaylamalıdırlar. Geçerli telif hakkı yasalarına ve sözleşmelerine uyulmalıdır. Telif hakkı materyalleri (örn. tablolar, şekiller veya kapsamlı alıntılar) yalnızca uygun izin ve onay alınarak çoğaltılmalıdır. Diğer yazarların, katkıda bulunanların veya kaynakların herhangi bir çalışması veya sözlerine uygun şekilde atıf yapılmalıdır.

Yazar(lar) gönderilen yazıya katkıda bulunmuş olmalı ve çalışmanın konseptine veya tasarımına önemli katkılarda bulunduklarını; veya çalışma için verilerin elde edilmesi, analizi veya yorumlanması; çalışmanın taslağını hazırlamak veya eleştirel olarak gözden geçirmek; yayınlanacak versiyonun nihai onayı; ve çalışmanın herhangi bir bölümünün doğruluğu veya bütünlüğü ile ilgili soruların uygun şekilde soruşturulması ve çözülmesini sağlamak için çalışmanın tüm yönlerinden sorumlu olacağını beyan etmelidir. Yukarıdaki kriterlerin tümüne uymayanların isimleri teşekkür belgesinde belirtilmelidir. Kaynak yaratma, veri toplama veya araştırma grubunun gözetimi, yazar olarak kabul edilmek için yeterli roller değildir. Bir makalenin yazar listesindeki isimlerin sırası ortak karar olmalı ve Telif Hakkı Devir Formu'nda belirtilmelidir.

Yazarlık kriterlerine uymayan ancak çalışmaya katkıda bulunan kişiler teşekkür bölümünde yer almalıdır. Teknik destek sağlayan, yazara yardımcı olan, genel destek sağlayan, maddi veya maddi destek sağlayan kişiler, teşekkür bölümünde belirtilecek örneklerdir.

Teşekkür bölümünde katılımı belirtilen kişilerden yazılı bilgilendirilmiş onam alınmalıdır. Tüm yazarlar, araştırma veya bilimsel yargının sonuçlarını potansiyel olarak etkileyebilecek finansal ilişkiler ve çıkar çatışmalarını ifşa etmelidir. Projelerin tüm mali katkıları, destekleri veya sponsorlukları açıkça belirtilmelidir.

Yayınlanmış makalesinde önemli bir hata veya yanlışlık keşfettiğinde, hataların geri çekilmesi veya düzeltilmesi için derhal Baş Editör ile işbirliği yapmak yazarın yükümlülüğündedir. Yazarların makaleye katkılarını gösteren Yazar Katkı Formu ve ICJME Potansiyel Çıkar Çatışmaları Formu makale ile birlikte gönderilmelidir. Lütfen yazarların rolleri ve sorumluluklarıyla ilgili ICMJE tavsiyelerini okuyun.

Editör ve Hakem Sorumlulukları ve Değerlendirme Süreci

Editörler, yazarların etnik kökeni, cinsiyeti, cinsel yönelimi, vatandaşlığı, dini inancı veya siyasi felsefesine bakmaksızın makaleleri bilimsel içerikleri açısından değerlendirir, yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin adil bir çift-kör hakem değerlendirmesini sağlarlar. Gönderilen yazılarla ilgili tüm bilgilerin yayınlanmadan önce gizli tutulmasını sağlarlar.

Editörler, yayının içeriğinden ve genel kalitesinden sorumludur. Hata sayfaları yayınlamalı veya gerektiğinde düzeltmeler yapmalıdırlar. Baş Editör, yazarlar, editörler ve hakemler arasında herhangi bir çıkar çatışmasına izin vermez.

Lütfen buraya tıklayarak COPE yayın etiği kurallarını inceleyin.

Hakemler, yazarların etnik kökeni, cinsiyeti, cinsel yönelimi, vatandaşlığı, dini inancı veya siyasi felsefesine bakılmaksızın içeriğe dayalı olarak yazıları değerlendirir. Araştırma, yazarlar ve/veya araştırma fon sağlayıcıları ile ilgili olarak herhangi bir çıkar çatışması olmamalıdır. Yargıları objektif olmalıdır.

Hakemler, yazarlar tarafından atıf yapılmamış ilgili yayınlanmış çalışmaları tanımlamalıdır. Gönderilen yazılarla ilgili tüm bilgilerin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında telif hakkı ihlali ve intihalden haberdar olmaları durumunda Baş Editöre bildirmelidirler.

Bir makalenin konusunu gözden geçirme konusunda kendini yetersiz hisseden veya derhal gözden geçirilmesinin imkansız olacağını bilen bir hakem, Baş Editöre haber vermeli ve gözden geçirme sürecinden muaf olmalıdır.

Editör, hakemlere yazıların gizli bilgi olduğunu ve bunun ayrıcalıklı bir etkileşim olduğunu bildirir. Hakemler ve yayın kurulu, yazıları başka kişilerle tartışamaz. Hakemlerin kişisel kullanım için yazıların kopyalarına sahip olmalarına izin verilmez ve yazıları başkalarıyla paylaşamazlar. Yazarlar ve editör izin vermedikçe, hakem değerlendirmeleri yayınlanamaz veya açıklanamaz. Hakemlerin anonimliği önemlidir. Belirli durumlarda editör, belirli bir noktayı netleştirmek için bir hakemin incelemesini diğer hakemlerle paylaşabilir. Lütfen buraya tıklayarak COPE yayın etiği kurallarını inceleyin.

İlke ve Standartlar

Bağcılar Tıp Bülteni, en yüksek yayın etiği standartlarını desteklemeyi taahhüt eder ve the International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME), Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE), ve National Information Standards Organization (NISO)’nun yönergelerini izler. Dergi, Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulamalar İlkeleri ile uyum içindedir.

Tüm gönderiler orijinal ve yayınlanmamış olmalıdır (konferans bildirilerinde tam metin olarak dahil olmak üzere) ve eşzamanlı olarak başka herhangi bir yayının incelemesi altında olmamalıdır. Her yazı, editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift-kör hakemlik sürecinde incelenir. Gönderilen makaleleri her zaman taramak için intihal tespit yazılımını kullanma hakkımızı saklı tutarız. İntihal ve dolandırıcılık amaçlı veriler ve sahtecilik (araştırma verilerinin, tabloların veya resimlerin fabrikasyonu veya manipülasyonu) veya araştırmada insan veya hayvanların uygunsuz kullanımına dayanan bir durum olup olmadığını kontrol ederiz. Bu standartlara uygun olmayan tüm yazılar yayından kaldırılacaktır. Bu ayrıca, yayınlandıktan sonra tespit edilen olası yanlış uygulamaları da içerir. Davranış kurallarına uygun olarak, herhangi bir intihal veya yinelenen yayın şüphesi taşıyan vakalar rapor edilir.

Bağcılar Tıp Bülteni, olası bilimsel suistimal ve yayın etiğinin ihlali vakalarıyla ilgilenirken COPE Etik Akış Çizelgelerini takip eder.

İnsan ve Hayvan Hakları, Bilgilendirilmiş Onam, Çıkar Çatışması

Bağcılar Tıp Bülteni, yayınladığı makalelerin ticarî kaygılardan uzak ve konu ile ilgili en iyi etik ve bilimsel standartlarda olması şartını gözetmektedir. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Bağcılar Tıp Bülteni, 2013 yılında revize edilen Helsinki Deklarasyonu “Ethical Principles for Medical Research Involving Human Subjects”e ve 2006 yılında revize edilen WMA Statement on Animal Use in Biomedical Research’e uymayı prensip edinmiştir.

Bu yüzden dergide yayınlanmak üzere gönderilen yazılarda, klinik deneylere katılan denekler ile ilgili olarak yukarıda belirtilen etik standartlara uyulduğunun mutlaka belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca deneyin türüne göre gerekli olan yerel veya ulusal etik komitelerden alınan onay yazıları yazı ile birlikte gönderilmelidir. Bununla birlikte deneye katılan kişi/hastalardan, hastalar eğer temyiz kudretine sahip değilse vâsilerinden yazılı bilgilendirilmiş onam alındığını belirten bir yazı ile beraber tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir belgenin editöre gönderilmesi gerekmektedir.

Hastalardan izin alınmadan mahremiyet bozulamaz. Hastaların ismi, isimlerinin baş harfleri ya da hastane numaraları gibi tanımlayıcı bilgiler, fotoğraflar ve soy ağacı bilgileri vb. bilimsel amaçlar açısından çok gerekli olmadıkça ve hasta (ya da anne-baba, ya da vâsisi) yazılı bilgilendirilmiş onam vermedikçe basılmazlar. Özellikle olgu bildirimlerinde, çok gerekli olmadıkça hasta ile ilgili tanımlayıcı ayrıntılar çıkarılmalıdır. Örneğin, fotoğraflarda göz bölgesinin maskelenmesi kimliğin gizlenmesi için yeterli değildir. Eğer veriler kimliğin gizlenmesi için değiştirildiyse yazarlar bu değişikliklerin bilimsel anlamı etkilemediği konusunda güvence vermelidirler. Olgu sunumlarında yer verilen hastalardan bilgilendirilmiş onam alınmalıdır. Bilgilendirilmiş onam alındığı da makalede belirtilmelidir.

Bu tip çalışmaların varlığında yazarlar, makalenin YÖNTEM(LER) bölümünde bu prensiplere uygun olarak çalışmayı yaptıklarını, kurumlarının etik kurullarından ve çalışmaya katılmış insanlardan "bilgilendirilmiş onam" aldıklarını belirtmek zorundadırlar.

Çalışmada "hayvan" kullanılmış ise yazarlar, makalenin YÖNTEM(LER) bölümünde “Guide for the Care and Use of Laboratory Animals” doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını ve kurumlarının etik kurullarından onay aldıklarını belirtmek zorundadırlar. Hayvan deneyleri rapor edilirken yazarlar, laboratuvar hayvanlarının bakımı ve kullanımı ile ilgili kurumsal ve ulusal rehberlere uyup uymadıklarını yazılı olarak bildirmek zorundadırlar.

Editör ve yayıncı, reklam amacı ile dergide yayınlanan ticari ürünlerin özellikleri ve açıklamaları konusunda hiçbir garanti vermemekte ve sorumluluk kabul etmemektedir. Eğer makalede doğrudan veya dolaylı ticarî bağlantı veya çalışma için maddî destek veren kurum mevcut ise yazarlar; kaynak sayfasında, kullanılan ticarî ürün, ilaç, ilaç firması vb. ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını veya varsa nasıl bir ilişkisinin olduğunu (konsültan, diğer anlaşmalar) bildirmek zorundadır.

Buna göre, yazar, hakem ya da editör sorumluluklarını aşırı düzeyde ve/veya haksızlığa yol açabilecek düzeyde etkileyebilecek ya da etkileyebileceği olası bir çıkar rekabeti içindeyse, WAME tanımına göre çıkar çatışması söz konusudur ve bunun açıklanması gerekir. Açıklanması öngörülen çıkar çatışması tipleri, finansal bağlar, akademik taahhütler, kişisel ilişkiler, politik ya da dini inançlar, kurumsal bağlantılardır. Çıkar çatışması söz konusuysa bu makalede açıklanmalıdır.

Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen tüm yazılar editör ve hakemlerin uzmanlığı ile Crossref Similarity Check “iThenticate” programı ve internet üzerinden arama motorlarında taranarak, intihal kontrolünden geçmektedir. İntihal taraması sonucuna göre yazılar reddedilebilir. İntihal tespit edilmesi halinde, ilgili kurumlara yazarlar hakkında ihbar yapılabilir. Bu durumda yazarlar sorumlu kurumlara çalışmalarının ham sonuçlarını teslim etmek zorunda kalabilir.

Dil

Bağcılar Tıp Bülteni’nin yayın dili Amerikan İngilizcesi’dir. Ayrıca makalelerin özleri hem İngilizce, hem Türkçe yayınlanır. Her iki dildeki özler yazarlardan istenir.

Yazıların Hazırlanması

Aksi belirtilmedikçe gönderilen yazılarla ilgili tüm yazışmalar ilk yazarla yapılacaktır. Gönderilen yazılar, yazının yayınlanmak üzere gönderildiğini ve Bağcılar Tıp Bülteni’nin hangi bölümü (Orijinal Araştırma, Kısa Araştırma, Olgu Sunumu, Derleme, Editöre Mektup) için başvurulduğunu belirten bir mektup, yazının elektronik formunu içeren Microsoft Word ve üzerindeki versiyonları ile yazılmış elektronik dosya ile tüm yazarların imzaladığı ‘Telif Hakkı Devir Formu’, Yazar Katkı Formu ve ICMJE Potansiyel Çıkar Çatışması Beyan Formu eklenerek gönderilmelidir. Yazıların alınmasının ardından yazarlara makalenin alındığı, bir makale numarası ile bildirilecektir. Tüm yazışmalarda bu makale numarası kullanılacaktır. Makaleler sayfanın her bir kenarından 2,5 cm kenar boşluğu bırakılarak ve çift satır aralıklı yazılmalıdır. Makalelerde aşağıdaki sıra takip edilmelidir ve her bölüm yeni bir sayfa ile başlamalıdır: 1) başlık sayfası, 2) öz, 3) metin, 4) teşekkür / 5) kaynaklar ve 6) tablo ve/veya şekiller. Tüm sayfalar sırayla numaralandırılmalıdır.

Başlık

Başlık sayfasında, yazarların adları, akademik ünvanları ve yazışılacak yazarın tam adres, telefon ve faks numaraları ile e-mail adresi mutlaka bulunmalıdır. Yazıların Türkçe özlerinde mutlaka Türkçe başlık da yer almalıdır.

Öz ve Anahtar Sözcükler

Makalenin İngilizce başlığı İngilizce özde, Türkçe başlığı da Türkçe özde yer almalıdır. Bütün makaleler öz ve anahtar kelime içermelidir. Özler bir makalenin birçok elektronik veri tabanında yer alan en belirgin kısmı olduğundan, yazarlar özün makalenin içeriğini doğru olarak yansıttığından emin olmalıdır. Öz çalışmanın temeliyle ilgili bilgi vermeli ve çalışmanın amacını, temel prosedürleri (olguların ya da laboratuvar hayvanlarının seçimi, gözlemsel ve analitik yöntemler), ana bulguları (mümkünse özgül etki büyüklüklerini ve istatistiksel anlamlılıklarını vererek) ve temel çıkarımları içermelidir. Çalışmanın ya da gözlemlerin yeni ve önemli yönleri belirtilmelidir. Anahtar sözcükler, her türlü yazıda Türkçe ve İngilizce özlerin altındaki sayfada 3-10 adet verilmelidir. Anahtar sözcük olarak National Library of Medicine’ın Tıbbi Konu Başlıkları’nda (Medical Subject Headings, MeSH) yer alan terimler kullanılmalıdır.

Makale Türleri

Orijinal Araştırma

Orijinal araştırma makaleleri derginin kapsamına uygun konularda önemli, özgün bilimsel sonuçlar sunan araştırmaları raporlayan yazılardır. Orijinal araştırma makaleleri, Öz, Anahtar Kelimeler, Giriş, Yöntem ve Gereçler, Bulgular, Tartışma, Sonuçlar, Kaynaklar bölümlerinden ve Tablo, Grafik ve Şekillerden oluşur. Öz bölümü araştırma yazılarında aşağıda belirtilen formatta yapılandırılmış olmalıdır.

Öz

Araştırma yazılarında Türkçe ve İngilizce özler en fazla 500 kelime olmalı ve şu şekilde yapılandırılmalıdır: Amaç/Objective: Yazının birincil ve asıl amacı; Yöntem ve Gereçler/Material and Method(s): Veri kaynakları, çalışmanın iskeleti, hastalar ya da çalışmaya katılanlar, görüşme/değerlendirmeler ve temel ölçümler; Bulgular/Results: Ana bulgular; Sonuç(lar)/Conclusion(s):Doğrudan klinik uygulamalar, çıkartılacak sonuçlar belirtilmelidir.

Anahtar Kelimeler

National Library of Medicine’ın Tıbbi Konu Başlıkları’nda (Medical Subject Headings, MeSH) yer alan terimler kullanılmalıdır, en az 3 anahtar kelime belirtilmelidir.

Giriş

Giriş/Introduction bölümünde konunun önemi, tarihçe ve bugüne kadar yapılmış çalışmalar, hipotez ve çalışmanın amacından söz edilmelidir. Hem ana hem de ikincil amaçlar açıkça belirtilmelidir. Sadece gerçekten ilişkili kaynaklar gösterilmeli ve çalışmaya ait veri ya da sonuçlardan söz edilmemelidir.

Yöntem ve Gereçler

Yöntem ve Gereçler/Material and Methods bölümünde, veri kaynakları, hastalar ya da çalışmaya katılanlar, ölçekler, görüşme/değerlendirmeler ve temel ölçümler, yapılan işlemler ve istatistiksel yöntemler yer almalıdır. Yöntem bölümü, sadece çalışmanın planı ya da protokolü yazılırken bilinen bilgileri içermelidir; çalışma sırasında elde edilen tüm bilgiler bulgular kısmında verilmelidir. Yöntem ve Gereçler bölümünde olguların seçimi ve tanımlanması hakkında bilgi, teknik bilgi ve istatistik hakkında bilgi yer almalıdır. Araştırmanın Etik Kurul Onayı ve katılımcılardan alınan yazılı Bilgilendirilmiş Onam belirtilmelidir.

Olguların Seçimi ve Tanımlanması

Gözlemsel ya da deneysel çalışmaya katılanların (hastalar, hayvanlar, kontroller) seçimi, kaynak popülasyon, çalışmaya alınma ve çalışmadan dışlanma ölçütleri açıkça tanımlanmalıdır. Yaş ve cinsiyet gibi değişkenlerin çalışmanın amacıyla olan ilişkisi her zaman açık olmadığından yazarlar çalışma raporundaki kullanımlarını açıklamalıdır; örneğin yazarlar niçin sadece belli bir yaş grubunun alındığını ya da neden kadınların çalışma dışında bırakıldığını açıklamalıdır. Çalışmanın niçin ve nasıl belli bir şekilde yapıldığı açık bir şekilde belirtilmelidir. Yazarlar etnisite ya da ırk gibi değişkenler kullandıklarında bu değişkenleri nasıl ölçtüklerini ve geçerliklerini açıklamalıdır.

Teknik Bilgi

Diğer çalışmacıların sonuçları yineleyebilmesi için yöntem ve kullanılan araçlar (üretici firma ve adres paragraf içinde belirtilerek) ayrıntılı bir şekilde belirtilmelidir. Önceden kullanılan bilinen yöntemler için (istatistiksel yöntemler dahildir) kaynak gösterilmeli, basılmış ama iyi bilinmeyen bir yöntem için kaynak verilmeli ve yöntem açıklanmalıdır. Aynı şekilde yeni ya da belirgin olarak modifiye edilmiş yöntemler tanımlanmalı ve kullanılma nedenleri belirtilip kısıtlılıkları değerlendirilmelidir. Kullanılan tüm ilaç ve kimyasallar doğru olarak tanımlanıp jenerik isimleri, dozları ve kullanım biçimleri belirtilmelidir. Gözden geçirme yazısı gönderen yazarlar veriyi bulma, seçme, ayırma ve sentezleme yöntemlerini belirtmelidir. Bu yöntemler aynı zamanda özde de yer almalıdır.

İstatistik

İstatistiksel yöntem, orijinal veriye erişebilecek bilgili bir okuyucunun rapor edilen sonuçları onaylayabileceği bir ayrıntıda belirtilmelidir. Mümkünse, bulgular niceliksel hale getirilmeli ve hata ölçümleri (güvenlik aralıkları gibi) sunulmalıdır. Etki büyüklüğünü vermeyen, p değerlerinin kullanımı gibi, salt istatistiksel hipotez sınamasına dayanılmamalıdır. Çalışma deseni ve istatistiksel yönteme dair kaynaklar sayfalar belirtilerek mümkün olduğu sürece standart kaynaklar olmalıdır. İstatistiksel terimler, kısaltmalar ve semboller tanımlanmalıdır. Kullanılan bilgisayar programı belirtilmelidir.

Bulgular

Ana bulgular istatistiksel verilerle desteklenmiş olarak eksiksiz verilmeli ve bu bulgular uygun tablo, grafik ve şekillerle görsel olarak da belirtilmelidir. Bulgular yazıda, tablolarda ve şekillerde mantıklı bir sırayla önce en önemli sonuçlar olacak şekilde verilmelidir. Tablo ve şekillerdeki tüm veriyi yazıda vermemeli, sadece önemli noktaları vurgulanmalıdır. Ekstra materyal ve teknik bilgi ek kısmında verilerek yazının akışının bozulmaması sağlanmalı, alternatif olarak bunlar sadece elektronik versiyonda yer almalıdır.

Tartışma

Tartışma/Discussion bölümünde o çalışmadan elde edilen veriler, kurulan hipotez doğrultusunda hipotezi destekleyen ve desteklemeyen bulgular ve sonuçlar irdelenmeli ve bu bulgu ve sonuçlar literatürde bulunan benzeri çalışmalarla kıyaslanmalı, farklılıklar varsa açıklanmalıdır. Çalışmanın yeni ve önemli yanları ve bunlardan çıkan sonuçları vurgulanmalıdır. Giriş ya da sonuçlar kısmında verilen bilgi ve veriler tekrarlanmamalıdır.

Sonuçlar

Sonuçlar/Conclusions bölümünde çalışmadan çıkarılan sonuçlar sıralanmalıdır. Deneysel çalışmalar için tartışmaya sonuçları kısaca özetleyerek başlamak, daha sonra olası mekanizmaları ya da açıklamaları incelemek ve bulguları önceki çalışmalarla karşılaştırmak, çalışmanın kısıtlılıklarını özetlemek, gelecekteki çalışmalar ve klinik pratik için uygulamalarını belirtmek faydalıdır. Varılan sonuçlar çalışmanın amacıyla karşılaştırılmalı, ancak elde edilen bulgular tarafından yeterince desteklenmeyen çıkarımlardan kaçınılmalıdır. Yazarlar, eğer elde ettikleri veriler ekonomik veri ve analizler içermiyorsa, ekonomik çıkar ya da faydalarla ilgili yorumlardan özellikle kaçınılmalıdır. Gerektiğinde yeni hipotezler ortaya konmalı, ancak bunların yeni hipotezler olduğu belirtilmelidir.

Tablo, Grafik ve Şekiller

Yazı içindeki grafik, şekil ve tablolar Arap sayıları ile numaralandırılmalıdır. Şekillerin metin içindeki yerleri belirtilmelidir. Ayrıntılı bilgi aşağıda ilgili başlık altında yer almaktadır.

Kısa Araştırma

Kısa Araştırma makaleleri tarz ve format açısından Orijinal Araştırma makaleleri gibidir; ancak daha küçük ölçekli araştırmaları ya da geliştirme çalışmasının erken aşamalarında olan araştırmaları ele alır. Basit araştırma tasarımı kullanan ön çalışmalar, sınırlı pilot veri sağlayan küçük örnek kitle ile yapılan çalışmalar, ileri araştırma gereksinimine işaret eden başlangıç bulguları bu tür araştırmalar kapsamında sayılabilir. Kısa Araştırma makaleleri, büyük ölçekli gelişkin araştırma projelerini konu alan Orijinal Araştırma makalelerinden daha kısadır. Ancak Kısa Araştırma, Orijinal Araştırma makalesi olabilecek kalitede bir araştırma makalesinin kısa versiyonu olarak anlaşılmamalıdır; önem derecesi düşük, titizlikle yapılmamış bir araştırma hakkında bir yayın malzemesi hazırlamak için kullanılmamalıdır ya da genişletildiğinde Orijinal Araştırma makalesi ya da araştırma niteliği kazanmayacak bir içeriği değerlendirecek bir makale türü olarak anlaşılmamalıdır.

Olgu Sunumu

Olgu sunumu makaleleri özgün vakaları rapor eden yazılardır. Derginin kapsamına giren konulara ilişkin bir problemin üstesinden gelen tedaviyle ilgili, yeni araçlar, teknikler ve metotlar göstererek okuyucular için bilgilendirme sağlamalıdır. Olgu sunumu yazıları Öz (özün araştırma makalesinde olduğu gibi belli bir formatta yapılandırılmış olması gerekmiyor), Anahtar Kelimeler, Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma, Referanslar, gerekirse Tablo ve açıklayıcı bilgilerden oluşur. Olgu sunumunda yazılı bilgilendirilmiş onam alınmalı ve makalede belirtilmelidir.

Derleme

Derleme makaleleri alanında zengin birikime ve atıf alan çalışmalara sahip uzman kişilerce yazılan yazılardır. Klinik pratiğe ilişkin bir konuda mevcut bilgiyi tanımlayan, değerlendiren ve tartışan; geleceğe ilişkin çalışmalara yol gösteren derleme yazıları yazmaları için dergi belirlediği yazarlara davet gönderir.

Derleme makaleleri, Öz (özün, araştırma makalesinde olduğu gibi belli bir formatta yapılandırılmış olması gerekmiyor), Anahtar Kelimeler, Giriş, Sonuç bölümlerinden oluşur. Derleme makale gönderen yazarların, makalede kullandıkları verinin seçimi, alınması, sentezi için kullandıkları yöntemleri tanımlayan bir bölüme de makalede yer vermeleri gerekir. Bu yöntemler Öz bölümünde de belirtilmelidir.

Editöre Mektup

Editöre Mektup, kısa ve net görüş bildiren yazılardır. Dergide daha önce yayınlanmış olan makalelerle ilgili olarak ya da dergide ifade edilmiş görüşlerle ilgili olarak yazılmış olması tercih edilir. Editöre Mektup yazıları, daha sonra yeni bir yazı ile geçerlilik ispatı gerektirebilecek ön görüş bildiren yazılar olmamalıdır.

Tablolar

Tablolar bilgileri etkin bir şekilde gösterir ve ayrıca bilginin istenen tüm ayrıntı seviyelerinde verilmesini sağlar. Bilgileri metin yerine tablolarda vermek genelde metnin uzunluğunu kısaltır.

Her tablo ayrı bir sayfaya çift aralıklı olarak basılmalıdır. Tablolar metindeki sıralarına göre numaralanıp, her birine kısa bir başlık verilmelidir. Başlık satırı ve tablo alt üst satırları dışında tablonun içinde başka dikey ve yatay çizgiler kullanılmamalıdır. Her sütuna bir başlık verilmelidir. Yazarlar açıklamaları başlıkta değil, dipnotlarda yapmalıdır. Dipnotlarda standart olmayan tüm kısaltmalar açıklanmalıdır. Dipnotlar için sırasıyla şu semboller kullanılmalıdır: (*,†,‡,§,||,¶,**,††,‡‡).

Varyasyonun standart sapma ya da standart hata gibi istatistiksel ölçümleri belirtilmelidir. Metin içinde her tabloya atıfta bulunulduğuna emin olunmalıdır. Eğer yayınlanmış ya da yayınlanmamış herhangi başka bir kaynaktan veri kullanılıyorsa izin alınmalı ve onlar tam olarak bilgilendirilmelidir. Çok fazla veri içeren tablolar, çok yer tutar ve sadece elektronik yayınlar için uygun olabilir ya da okuyuculara yazarlar tarafından doğrudan sağlanabilir. Böyle bir durumda uygun bir ifade metne eklenmelidir. Bu tip tablolar, hakem değerlendirmesinden geçmesi için makaleyle beraber gönderilmelidir.

Şekiller

Şekiller ya profesyonel olarak çizilmeli ve fotoğraflanmalı ya da fotoğraf kalitesinde dijital olarak gönderilmelidir. Şekillerin basıma uygun versiyonlarının yanı sıra JPEG ya da GIF gibi elektronik versiyonlarda yüksek çözünürlükte görüntü oluşturacak biçimlerde elektronik dosyaları gönderilmeli ve yazarlar göndermeden önce bu dosyaların görüntü kalitelerini bilgisayar ekranında kontrol etmelidir.

Röntgen, CT, MRI filmleri ve diğer tanısal görüntülemeler yüksek kalitede basılmış olarak (genelde 127 x 173 mm ebatlarında) gönderilmelidir. Bu nedenle şekillerin üzerindeki harfler, sayılar ve semboller açık ve tüm makalede eşit ve yayın için küçültüldüklerinde bile okunabilecek boyutlarda olmalıdır. Şekiller mümkün olduğunca tek başlarına anlaşılabilir olmalıdır. Fotomikrografik patoloji preparatları iç ölçekler içermelidir. Semboller, oklar ya da harfler fonla kontrast oluşturmalıdır. Eğer insan fotoğrafı kullanılacaksa, ya bu kişiler fotoğraftan tanınmamalıdır ya da yazılı izin alınmalıdır (Etik bölümüne bakınız).

Şekiller metinde geçiş sıralarına göre numaralandırılmalıdır. Eğer önceden yayınlanmış bir şekil kullanılacaksa, yayın hakkını elinde bulunduran bireyden izin alınmalıdır. Toplum alanındaki belgeler hariç yazarlığa ve yayıncıya bakılmadan bu izin gereklidir. Basılacak bölgeyi gösteren ek çizimler editörün işini kolaylaştırır. Renkli şekiller editör gerekli gördüğünde ya da sadece yazar ek masrafı karşılarsa basılır.

Şekillerin Dipnotları

Ayrı bir sayfadan başlayarak şekiller için tablo başlıkları ve dipnotları tek aralıklı olarak ve Arap sayıları ile hangi şekle karşı geldikleri belirtilerek yazılmalıdır. Semboller, oklar, sayılar ya da harfler şeklin parçalarını belirtmek için kullanıldığında, dipnotlarda her biri açıkça tanımlanmalıdır. Fotomikrografik patoloji preparatlarında iç ölçek ve boyama tekniği açıklanmalıdır.

Ölçüm Birimleri

Uzunluk, ağırlık ve hacim birimleri metrik (metre, kilogram, litre) sistemde ve bunların onlu katları şeklinde rapor edilmelidir. Sıcaklıklar Celsius derecesi, kan basıncı milimetre civa cinsinden olmalıdır. Ölçü birimlerinde hem lokal hem de Uluslararası Birim Sistemleri (International System of Units, SI) kullanılmalıdır. İlaç konsantrasyonları ya International System of Units (SI) ya da kütle birimi olarak verilir, alternatif olarak parantez içinde de verilebilir.

Kısaltmalar ve Semboller Sadece standart kısaltmaları kullanın, standart olmayan kısaltmalar okuyucu için çok kafa karıştırıcı olabilir. Başlıkta kısaltmadan kaçınılmalıdır. Standart bir ölçüm birimi olmadıkça kısaltmaların uzun hali ilk kullanılışlarında açık, kısaltılmış hali parantez içinde verilmelidir.

Kısaltmalar ve Semboller

Yalnızca standart kısaltmalar kullanılmalıdır; standart olmayan kısaltmaların kullanımı okuyucular için kafa karıştırıcı olabilir. Makalenin başlığında kısaltmalardan kaçınılmalıdır. Yazılı kısaltma, ardından parantez içindeki kısaltma, kısaltma standart bir ölçü birimi değilse, ilk bahsedildiğindeki şekli ile kullanılmalıdır.

Teşekkür(ler)

Yazının sonunda kaynaklardan önce yer verilir. Bu bölümde kişisel, teknik ve materyal yardımı gibi nedenlerle yapılacak teşekkür ifadeleri yer alır.

Olgu Sunumları ve Kelime Sınırlaması

Orijinal makalelerin ve incelemelerin belirli bir kelime sınırlaması yoktur. Olgu sunumu, özet hariç 1000 kelime ile sınırlandırılmalı ve minimal şekil, tablo ve referanslar içermelidir. Editöre Mektuplar (referanslar dahil en fazla 500 kelime; tablo veya şekil yok) “yayın için” ibaresini içeriyorsa dikkate alınacaktır. Makale tüm yazarları tarafından imzalanmalıdır.

Kelime Sayısı Sınırlandırması

Türkçe ve İngilizce özler en fazla 500 kelime olmalıdır. Orijinal makaleler ve derleme yazılarında özel bir kelime sayısı sınırlandırması yoktur. Olgu sunumları öz /abstract hariç 1000 kelime ile sınırlandırılmalı ve en az sayıda şekil, tablo ve kaynak içermelidir. Editöre mektuplar (en fazla 1000 kelime, tablosuz ve şekilsiz) olmalı ve mektup, tüm yazarlar tarafından imzalanmış olmalıdır. Bağcılar Tıp Bülteni’nde yayınlanmış olan bir yazı ile ilgili eleştiri ya da değerlendirme niteliğindeki mektuplar sözü edilen yazının yayınlanmasından sonraki 12 hafta içinde alınmış olmalıdır.

Makale Hazırlığı

 “Bağcılar Tıp Bülteni”, Tıp Dergilerinde Bilimsel Çalışmaların Yürütülmesi, Raporlanması, Düzenlenmesi ve Yayınlanmasına İlişkin Yönergeleri takip eder ”(Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi ICMJE). Makalenin sunulması üzerine, yazarlar deneme/araştırma türünü belirtmeli ve uygun olduğunda aşağıdaki kuralların kontrol listesini sağlamalıdır:

Randomize çalışmalar için CONSORT beyanı (CONSORT Grubu için Moher D, Schultz KF, Altman D. CONSORT beyanı paralel grup randomize çalışmaların raporlarının kalitesini iyileştirmek için önerileri gözden geçirdi. JAMA 2001; 285: 1987-91),

Sistematik gözden geçirmeler ve meta-analizler için tercih edilen raporlama maddeleri için PRISMA (Moher D, Liberati A, Tetzlaff J, Altman DG, PRISMA Grubu. Sistematik İncelemeler ve Meta-Analizler için Tercih Edilen Raporlama Maddeleri: PRISMA Beyanı. PLoS Med 2009; 6 ( 7): e1000097.),

Tanısal doğruluk çalışmalarının raporlanması için STARD kontrol listesi (Bossuyt PM, Reitsma JB, Bruns DE, Gatsonis CA, Glasziou PP, Irwig LM, vd, STARD Grubu için. Teşhis doğruluğu çalışmalarının eksiksiz ve doğru raporlanmasına yönelik: STARD girişimi, Ann Intern Med 2003; 138: 40-4.),

STROBE gözlemsel çalışma raporlarında yer alması gereken maddelerin kontrol listesi,

Gözlemsel çalışmaların meta-analizi ve sistemik incelemeleri için MOOSE yönergeleri (Stroup DF, Berlin JA, Morton SC, vd.) Epidemiyolojideki gözlemsel çalışmaların meta-analizi: Epidemiyoloji (MOOSE) grubundaki gözlemsel çalışmaların Meta-analizini bildirme önerisi JAMA 2000; 283: 2008-12),

CARE kuralları, vaka raporlarının doğruluğunu, şeffaflığını ve kullanışlılığını artırmak için tasarlanmıştır. (Gagnier JJ, Kienle G, Altman DG, Moher D, Sox H, Riley D; CARE Grubu. CARE Yönergeleri: Konsensüs Tabanlı Klinik Vaka Raporlama Rehberinin Geliştirilmesi).

Kaynaklar

Gözden geçirme yazıları okuyucular için bir konudaki kaynaklara ulaşmayı kolaylaştıran bir araç olsa da, her zaman orijinal çalışmayı doğru olarak yansıtmaz. Bu yüzden mümkün olduğunca yazarlar orijinal çalışmaları kaynak göstermelidir. Öte yandan, bir konuda çok fazla sayıda orijinal çalışmanın kaynak gösterilmesi yer israfına neden olabilir. Birkaç anahtar orijinal çalışmanın kaynak gösterilmesi genelde uzun listelerle aynı işi görür. Ayrıca günümüzde kaynaklar elektronik versiyonlara eklenebilmekte ve okuyucular elektronik literatür taramalarıyla yayınlara kolaylıkla ulaşabilmektedir.

Özler kaynak olarak gösterilmemelidir. Kabul edilmiş ancak yayınlanmamış makalelere atıflar “basımda” ya da “çıkacak” şeklinde verilmelidir; yazarlar bu makaleleri kaynak gösterebilmek için yazılı izin almalıdır ve makalelerin basımda olduğunu ispat edebilmelidir. Gönderilmiş ancak yayına kabul edilmemiş makaleler, “yayınlanmamış gözlemler” olarak gösterilmeli ve kaynak yazılı izinle kullanılmalıdır. Genel bir kaynaktan elde edilemeyecek temel bir konu olmadıkça “kişisel iletişimlere” atıfta bulunulmamalıdır. Eğer atıfta bulunulursa parantez içinde iletişim kurulan kişinin adı ve iletişimin tarihi belirtilmelidir. Bilimsel makaleler için yazarlar bu kaynaktan yazılı izin ve iletişimin doğruluğunu gösterir belge almalıdır.

Referans Stili ve Formatı

Tek tip kurallar esas olarak National Library of Medicine, tarafından uyarlanmış olan bir American National Standards Institute (ANSI) standart stilini kabul etmiştir. Kaynak atıfta bulunma örnekleri için yazarlar NIH Samples of Formatted References for Authors of Journal Articles sitesine başvurabilirler. Dergi isimleri National Library of Medicine kaynağında yer alan şekilleriyle kısaltılmalıdır. Kaynaklar yazının sonunda (Kaynaklar/References) başlığı altında metindeki geçiş sırasına göre numaralandırılıp dizilmelidir. Metin içinde ise parantez içinde belirtilmelidir. Kaynakların listesiyle metin içinde yer alış sırası arasında bir uyumsuzluk bulunmamalıdır.

Kaynaklar yazının sonunda (Kaynaklar/References) başlığı altında metindeki geçiş sırasına göre numaralandırılıp dizilmelidir. Metin içinde ise () şeklinde parantez içinde referans numarası belirtilmelidir. Kaynakların listesiyle metin içinde yer alış sırası arasında bir uyumsuzluk bulunmamalıdır.

Kaynakların doğruluğundan yazar(lar) sorumludur. Tüm kaynaklar metinde belirtilmelidir. Kaynaklar aşağıdaki örneklerdeki gibi gösterilmelidir. Altı yazardan fazla yazarı olan çalışmalarda ilk altı yazar belirtilmeli, sonrasında "ve ark." ya da “et al.” ibaresi kullanılmalıdır. Kaynak dergi adlarının kısaltılması National Library of Medicine’de belirtilen kısaltmalara uygun olmalıdır. National Library of Medicine’da indekslenmeyen bir dergi kısaltılmadan yazılmalıdır.

Kaynaklar için örnekler aşağıda belirtilmiştir:

1. Dergilerdeki makaleler için örnekler: MEDLINE’da yer alan ve kısaltması MEDLINE’a göre yapılan dergi makalesi için: Crow SJ, Peterson CB, Swanson SA, Raymond NC, Specker S, Eckert ED, et al. Increased mortality in bulimia nervosa and other eating disorders. Am J Psychiatry 2009;166(12):1342-1346.

MEDLINE’da yer almayan ve kısaltması olmayan dergi makalesi için: Sevinçer GM, Konuk N. Emotional eating. Journal of Mood Disorders 2013;3:171-178.

2. Ek sayı için:

MEDLINE’da yer alan ve kısaltması MEDLINE’a göre yapılan dergi makalesi için: Sharan P, Sundar AS. Eating disorders in women. Indian J Psychiatry 2015:57(Suppl 2):286-295.

MEDLINE’da yer almayan ve kısaltması olmayan dergi makalesi için: Maner F. Yeme bozukluklarının tedavisi. Anadolu Psikiyatri Dergisi 2009;10(Ek 1):55-56.

3. Baskıdaki makale için:

Cossrow N, Pawaskar M, Witt EA, Ming EE, Victor TW, Herman BK, et al. Estimating the prevalence of binge eating disorder in a community sample from the United States: comparing DSM-IV-TR and DSM-5 criteria. J Clin Psychiatry, 2016. (in press).

4. Kitaptan alıntılar:

Tek yazarlı kitaptan alıntı için:

McKnight TL. Obesity Management in Family Practice. 1st ed., New York:Springer, 2005:47-51.

Kitaptan bir bölüm için, editör(ler) varsa:

Jebb S, Wells J. Measuring body composition in adults and children. In Clinical Obesity in Adults and Children, Copelman P, Caterson I, Dietz W (editors). 1st ed., London: Blackwell Publishing, 2005:12-18.

Editörler aynı zamanda kitabın içindeki metin ya da metinlerin yazarı ise: Önce alınan metin ve takiben kitabın ismi yine kelimeler büyük harfle başlatılarak yazılır.

Eckel RH (editor). Treatment of obesity with drugs in the new millennium. In Obesity Mechanisms and Clinical Management. 1st ed., Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2003:449-476.

Çeviri Kitaptan Alıntı için:

McGuffin P, Owen MJ, Gottsman II. Psikiyatri Genetiği ve Genomiği. Abay E, Görgülü Y (translation editors) 1st ed., Istanbul: Nobel Tıp Kitabevleri, 2009:303-341.

5. Tezden alıntı için:

Keçeli F. Yeme bozukluğu hastalarında obsesif kompulsif bozukluk ve kişilik bozukluğu. Thesis, T.C. Sağlık Bakanlığı Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Istanbul:2006.

6. Kongre bildirileri için:

Akbaş Öncel D, Akdemir A. Üniversite öğrencilerinde diyet, beden algısı ve kendilik algısı arasındaki ilişkiler. 47. Ulusal Psikiyatri Kongresi Özet Kitabı, 26-30 Ekim 2011, Antalya, 2011:102.

7. Online Makale:

Kaul S, Diamond GA. Good enough: a primer on the analysis and interpretation of noninferiority trials. Ann Intern Med [Internet]. 4 Temmuz 2006 [Atıf tarihi:4 Ocak 2007];145(1):62-9. Erişim adresi:http://www.annals.org/cgi/reprint/145/1/62.pdf

Makale Gönderimi

Tüm makale gönderimleri Bağcılar Tıp Bülteni online makale sistemi aracılığı ile yapılmalıdır. Tüm yönergeler web sitemizde mevcuttur. Makalelere eşlik eden ve aşağıdaki bilgileri içeren bir kapak mektubu olmalıdır:

• Aynı ya da çok benzer çalışmadan elde edilen raporların daha önce yayına gönderilip gönderilmediği mutlaka belirtilmelidir. Böyle bir çalışmaya özgül olarak atıfta bulunulmalı ve ayrıca yeni makalede de eskisine atıfta bulunulmalıdır. Gönderilen makaleye bu tip materyalin kopyaları da eklenerek editöre karar vermesinde yardımcı olunmalıdır.

• Eğer makalenin kendisinde ya da yazar formunda belirtilmemişse çıkar çatışmasına neden olabilecek mâli ya da diğer ilişkileri belirten bir ifade olmalıdır.

• Makalenin tüm yazarlar tarafından okunup kabul edildiğini, önceden belirtilen şekilde yazarlık ölçütlerinin karşılandığını, her yazarın makalenin dürüst bir çalışmayı yansıttığına inandığını belirten bir ifade olmalıdır. Mektup editöre yardımcı olabilecek tüm diğer bilgileri içermelidir. Eğer makale önceden başka bir dergiye gönderilmişse önceki editörün ve hakemlerin yorumları ve yazarların bunlara verdiği cevapların gönderilmesi faydalıdır. Editör, önceki yazışmaların gönderilmesini hakem sürecini dolayısıyla yazının yayınlanma sürecini hızlandırabileceğinden istemektedir.

Yazarların makalelerini göndermeden önce bir eksiklik olmadığından emin olmalarını sağlamak için bir kontrol listesi bulunmaktadır. Yazarlar derginin kontrol listesini kullanıp gönderilerini kontrol etmeli ve makaleleri ile birlikte bu formu göndermelidirler.

SON KONTROL LİSTESİ

• Editöre sunum sayfası

- Makalenin kategorisi

- Başka bir dergiye gönderilmemiş olduğu bilgisi

- Sponsor veya ticari bir firma ile ilişkisi (varsa belirtiniz)

- İstatistik kontrolünün yapıldığı (araştırma makaleleri için)

- İngilizce yönünden kontrolünün yapıldığı

Telif Hakkı Devir Formu

Yazar Katkı Formu

ICMJE Potansiyel Çıkar Çatışması Beyan Formu

• Daha önce basılmış materyal (yazı-resim-tablo) kullanılmış ise izin belgesi

• İnsan öğesi bulunan çalışmalarda “gereç ve yöntemler” bölümünde Helsinki Deklarasyonu prensiplerine uygunluk, kendi kurumlarından alınan etik kurul onayının ve hastalardan "bilgilendirilmiş olur (rıza)" alındığının belirtilmesi

• Hayvan öğesi kullanılmış ise “gereç ve yöntemler” bölümünde "Guide for the Care and Use of Laboratory Animals” prensiplerine uygunluğunun belirtilmesi

• Kapak sayfası

- Makalenin Türkçe ve İngilizce başlığı (tercihen birer satır)

- Yazarlar ve kurumları

- Tüm yazarların yazışma adresi, iş telefonu, faks numarası, GSM, e-posta adresleri

• Özler (400-500 kelime) (Türkçe ve İngilizce)

• Anahtar Kelimeler: 3-10 arası (Türkçe ve İngilizce)

• Tam metin makale

• Teşekkür

• Kaynaklar

• Tablolar-Resimler, Şekiller

İLETİŞİM

Yayıncı: Galenos
Adres: Molla Gürani Mah. Kaçamak Sk. No: 21/1 34093 Fındıkzade-İstanbul/Türkiye
Tel.: +90 212 621 99 25
Faks: +90 212 621 99 27
E-posta: [email protected]