Olgu Sunumu

Oklüze olmuş kalıcı hemodiyaliz kateterine yaklaşım

10.5350/BMB20170907045854

  • Kerem Erkalp
  • Mehmet Salih Sevdi
  • Serdar Demirgan
  • Melike Cagatay

Gönderim Tarihi: 14.08.2017 Kabul Tarihi: 07.09.2017 Bagcilar Med Bull 2017;2(3):67-70

Amaç:

Santral venöz kateterizasyon hemodiyaliz uygulanacak hastalarda sık uygulanan bir prosedürdür. Uzun süre hemodiyaliz ve kateterizasyon ihtiyacı olan hastalarda kalıcı santral venöz kateterizasyon vasküler erişim için alternatif bir yöntem olmuştur. Kateterin tipinin belirlenmesi doğru girişimin yapılabilmesi için büyük önem taşımaktadır.

Yetmiş beş yaşında, haftada 3 kez hemodiyaliz tedavisi alan kadın hasta, yoğun bakım ünitemize interne edildi. Sol subklavian vende non-fonksiyonel hemodiyaliz kateteri mevcuttu. Sağ subklavian vene yeni hemodyaliz kateteri yerleştirildi ve heparinli sürekli renal replasman tedavisi başlandı. Radyolojik incelemede non-fonksiyonel kateterin uç kısmında 3 cm uzunluğunda opasite tespit edildi. Kateter çekilerek çıkarılamayınca cilt insizyonu eşliğinde çıkarıldı. Sonrasında yapılan incelemede kateterin tıkanmış olduğu tespit edildi.

Sonuç:

Geçici ve kalıcı non-fonksiyonel hemodiyaliz kateterlerinin çıkarılması sırasında doğru girişimin yapılması hayati önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler: böbrek yetmezliği, hemodiyaliz, kateter tıkanıklığı, santral venöz kateterizasyon